• Наркотици

   • Пиенето на алкохол е познато за нашето общество от много години. Алкохолът съпровожда множество социални събития от жизнения път на българина и употребата му в определени граници се приема за нормална. Въпреки че производството и продажбата му на лица над осемнадесет години е легална, алкохолът е психоактивно вещество и носи всички присъщи рискове.

    вижте повече
   • Амфетаминът е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система /ЦНС/.Името амфетамин е съкращение от Алфа-Метил-Фенил-ЕТил-АМИН. Много от веществата, които съдържат тази структурна единица, имат действие, наподобяващо това на кокаина. Групата им включва основно бензедрин (I-amphetamine), декседрин (d-amphetamine, dexamphetamine) и метамфетамин (methil amphetamine, methedrin).

    вижте повече
   • Прародител на съвременния екстази е метилендиокси-амфетаминът (МDА), който е известен още от 1910 г. и бил изпитван като средство за подтискане на апетита. По-късно намира известно приложение и в психотерапията. Екстази е под строг международен контрол, производството и разпространението му е нелегално след 1985г.

    вижте повече
   • Става въпрос за вдишване на изпаренията на препарати, използвани в бита: лепила, аерозоли, почистващи средства, коректори, газ, бензин, разтворители и т.н. Почти всички от този широк спектър летливи вещества се включват в три групи - въглеводороди, хлор производни и кетони. Поради лесната им достъпност (легалност), относително ниска цена и силно увреждащо действие в употребата им са въвлечени предимно бедни, слабо образовани и маргинализирани групи на обществото. Симптомите на отравяне с тези вещества могат да се проявят и при хора, които ги използват в работата си и не са спазвали инструкциите за безопасност.

    вижте повече
   • Канабисът е най-разпространеният нелегален наркотик в България. Ако си тийнейджър, попадането на приятелско събиране или купон, където се пуши канабис, е най-вероятната първа среща с наркотично вещество. Растението коноп (Cannabis sativa) е един вид, но между отделните му разновидности има множество биологични, химически и/или морфологични различия. Съдържа около 60 (според някои изследователи са към 400) вещества с подобна химическа структура и различна активност, наричани канабиноиди (тетрахидроканабинол, канабинол, канабидиол, канабигерол, канабиноидни киселини и т.н.).

    вижте повече
   • Кокаинът се извлича от листата на храста кока, който расте в земите на Централна и Южна Америка. Листата на коката съдържат 0.5 -1% алкалоиди, главно кокаин. Той е един от най-силните 'природни' стимуланти и съответно има потенциал за създаване на силна зависимост.

    Първоначално Кокаинът се произвеждал и легално за медицински цели.Любопитен факт е, че до 1906г. напитката Кока-Кола е съдържала екстракт от кока. След като станало ясно, че редовната употреба на Кокаин може да предизвика силна зависимост, легалното му производство било забранено и започва нелегалното му разпространение на черния пазар.

    вижте повече
   • Кофеинът, наречен така, защото е изолиран през 1820 г. от кафето, принадлежи към групата на вероятно най-старите известни стимуланти - ксантините. Тези вещества се съдържат и в много от използваните в съвременността продукти - кафе, чай, какао, шоколад и някои освежителни газирани напитки. Трите най-важни сред тях, които представляват метилизирани ксантини (метилксантини) и се отличават с водоразтворимост, са кофеинът, теофилинът и теоброминът. От тях кофеинът в най-голяма степен, а теоброминът в минимална степен, имат стимулиращ ефект върху централната нервна система (ЦНС) и скелетната мускулатура. Теофилинът е най-силен, а кофеинът най-слаб, що се отнася до ефектите им върху сърдечносъдовата система.

    вижте повече
   • Никотинът е вещество от групата на алкалоидите ( вещества, които въздействат върху дейността на нервната система). Извлича се от листата на растението тютюн  (Nicotiana tabacum). Извлечен в чист вид, никотинът е прозрачен и се характеризира със силен мирис, стипчив и дразнещ вкус.

    вижте повече
   • Хероина се разработва в края на 19 век като медикамент с широк спектър на действие.Получава се от морфин, извлечен от опиумния мак.

    Опиумът се получава от плодните кутийки на мака. Веднага след като окапят листенцата на цветовете, върху главичката се правят вертикални или хоризонтални разрези. От тях изтича гъст сок, който за едно денонощие се втвърдява в тъмна смола - опиум; тя се остъргва и събира. Опиумът може да се съхранява години наред без съществено да загуби от свойствата си.

    вижте повече
   • Халюциногените са нееднородна група от вещества, при чието приемане се получава променено възприемане на обективната реалност. Наричани са още фантазни  заради идеята, че заменят реалния свят със света на фантазията; психеделици заради идеята, че ти позволяват да надникнеш в собствения си душевен мир; психозомиметици заради идеята, че въвеждат в състояние, наподобяващо душевно разстройство.

    вижте повече
   • Психоактивните медикаменти са вещества, които имат медицинско приложение. Когато се взимат по начин, който не е предписан от лекар те могат да имат различни негативни последици, вкл. развиване на зависимост. Преодоляването на лекарствената зависимост трябва да става под компетентен лекарски контрол.

    вижте повече
   • Дизайнерските наркотици са ново явление за България, въпреки че понятието не е ново. Те модифицират съществуваща химическа структура на психоактивни вещества с цел да се заобиколи законът и да се оптимизира ефектът им. Така се създава ново химическо вещество, което е вън от списъка на забранените - lеgal hight, или законна дрога. В това явление освен синтетичните дроги влизат и растителни смеси, в които не е задължително да има синтетично вещество. Разпространението на новите вещества е легално, с агресивна маркетингова стратегия и за разлика от другите наркотици става без намесата на дилъри, тъй като това са законни вещества. Засега наподобяват основно действието на канабиса или амфетамините.

    вижте повече
  • Телефонна линия по проблеми с наркотици и алкохол

   Телефонната линия по проблеми с наркотици и алкохол е напълно безплатна и създадена с цел, предоставяне на  информация, оказване на помощ и подкрепа в предприемането на първите стъпки към промяната.

   Консултациите са напълно конфиденциални и от тях могат да се възползват всички хора, на които им се е наложило да се сблъскат с проблематика и не знаят как да подходят.

  • Контакти

   Адрес

   София, ул. Пиротска 117

   Работно време

   Понеделник - Петък

   14:00 - 17:00

   Телефон

   0800 133 22
   безплатен

  • © 2014 help.ncn-bg.org. All Rights reserved.

  • Онлайн магазин от Exsitee